Skandal “Užičko kolo” trese Austriju: Učenik se potukao sa profesorom pošto ga je pljunuo jer je igrao i provocirao

4
Facebook screenshoot

 

 

Austriju potresa skandal pošto se pojavio snimak iz Više tehničke škole u bečkom Otakringu na kojem se vidi kako se nastavnik sukobio sa učenikom i pljunuo ga, pošto je on nasred časa sa još nekoliko đaka pustio Užičko kolo, izašao pred tablu i igrao oko profesora.

Incident se dogodio 2. aprila. Učenik je sa još nekoliko đaka ali i samostalno puštao srpsko kolo, palio cigaretu nasred časa i ponašao se neprikladno.

Sukob su drugi učenici zabeležili moblinim telefonima, a snimak je obišao društvene mreže.

Na njemu se vidi verbalna rasprava nastavnika i učenika, tokom koje prosvetni radnik pokazuje đaku da izađe iz učionice. Učenik ga nije poslušao, a u raspravu su se uključili i ostali đaci koji su bili agresivni prema profesoru. Pošto je odbio da napusti učionicu, nastavnik je pljunuo učenika, zbog čega mladić nasrće na njega. Video se tu prekida.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi da je pomenuti profesor ranije bio žrtva đaka. I pored toga, škola je odlučila da da otkaz nastavniku, i istraži ponašanje učenika.

Ali onda je na Fejsbuku pokrenuta peticija za smenu čitavog rukovodstva škole, a ne samo nastavnika.

Za samo nekoliko dana u grupi je prikupljeno više od 10.000 potpisa i komentara pod sloganom “Mi zahtevamo: Ostavka Uprave HTL Ottakringa”.

Reagovala je i desničarska Slobodarska partija Austrije (FPÖ) koja je za incident okrivila socijaldemokrate (SPÖ) i Stranku zelenih koji vode obrazovanje u Beču.

U međuvremenu su se oglasili i iz nacionalnog saveta (OVP), (BZO-Vien) i bečkog kluba NEOS.

Većina je stala na stranu nastavnika, optužujući decu za neprimereno i skandalozno ponašanje, ponudili su mu i odbranu vrhunskog advokata, ali i postavili prioriteno pitanje “kuda ide bečka obrazovna politika”. Direktor HTL Ottakring Johannes Bachmair za “Heute” je izjavio da je “nastavnik očigledno prešao granicu koju nije trebalo da pređe”.

 

4 KOMENTARA

  1. Stoka nevaspitana i, primitivna. Prikazivanje srBskog vaspitanja u, svetu. Profesor je I preblago reagovao…

Comments are closed.