Skandal u Kopenhagenu, gradonačelnik optužen za seksualno uznemiravanje i nije mu prvi put: “Odlučio sam da podnesem ostavku…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Gradonačelnik Kopenhagena, Frank Jensen, optužen za seksualno uznemiravanje, podneo je danas ostavku na to i mesto zamenika šefa vladajuće Socijaldemokratske partije.

Pedesetdevetogodišnji Jensen se ranije izvinio dvema ženama koje su ga optužile da ih je “dodirnuo na neprikladan način” 2012. i 2017, ali je tada rekao da namerava da ostane na svom položaju.

Međutim, juče je zvaničnica ogranka mladih u Socijaldemokratskoj stranci rekla za lokalni dnevnik da ju je još osam osoba obavestilo da ih je gradonačelnik ili uznemiravao ili su bile svedoci uznemiravanja.

Jensen, gradonačelnik od 2010, tokom vikenda je dobio podršku svoje stranke, ali je danas ipak podneo ostavku.

“To će baciti senku na sav politički rad koji želim da radim, i zato sam odlučio da podnesem ostavku na mesto gradonačelnika… Time dajem dovoljno vremena mojoj stranci da nađe moju zamenu pre narednih lokalnih izbora”, rekao je on novinarima.

On je takođe podneo ostavku na mesto zamenika šefa vladajuće Socijaldemokratske stranke u Danskoj, na kojem je bio od 2015. godine.

Socijaldemokratska premijerka Mete Fredriksen danas je “pozvala na promenu mentaliteta”.

“Uznemiravanje i napadi ne mogu se braniti. Zajedno treba da stvorimo kulturu gde je to neprihvatljivo”, napisala je ona u saopštenju.

Poslednjih nedelja hiljade žena su ukazale na slučajeve seksualnog uznemiravanja i neprimerenog ponašanja u Danskoj koja se smatra uzorom po jednakosti polova.

Početkom oktobra Morten Estergard, šef Socijalno-liberalne stranke, samoproglašeni uzor u borbi protiv seksizma, podneo je ostavku što je bio neuspeo pokušaj skrivanja da je uznemirio jednu koleginicu stavljajući joj ruku na butinu pre desetak godina.

U jeku pokreta “I ja” (MeToo) 2017. godiine, više žena ukazalo je na uznemiravanje posebno u oblasti kulture u Danskoj, ali pokret tada tamo nije uzeo maha.

To pitanje ponovo je došlo u centar pažnje krajem avgusta, kada je popularna TV-voditeljka Sofi Linde iznenadila javnost kada je tokom prenosa pričala o događaju da joj je pre više od 12 godina jedan zvaničnik televizije koga nije imenovala nudio seks, dodajući da može da joj uništi karijeru ako to ne prihvati.