“Škaljarac neka sam plati…”: Poreski obveznici se bune jer nemački policajci obezbeđuju ranjenog pripadnika klana

0
Foto Profimedia

Ko će da plati to što nemački policajci već nedelju dana obezbeđuju kliniku u Hanoveru na kojoj se leči ranjeni pripadnik crnogorske mafije? Nemački poreski obveznici se bune.

Navodni pripadnik crnogorske mafije Igor K. već nedelju dana leči se na klinici Medicinskog fakulteta u Hanoveru. Zgradu klinike pritom obezbeđuje veliki kontingent lokalne policije, piše DW.

Ili neka sam plati to obezbeđenje ili neka klinika snosi troškove svog privatnog pacijenta, poručuje nemačko Udruženje poreskih obveznika.

Kako prenosi javni servis pokrajine Donje Saksonije NDR 1, Udruženje zahteva da troškove snosi pacijent. A ako zakonski nije moguće troškove preneti na teško povređene ili na njegov „porodični klan“, onda bi odmah trebalo krenuti u izmene zakona, izjavio je predsednik pokrajinskog Udruženje poreskih obveznika Bernhard Centgraf. Alternativno – trebalo bi proveriti da li se to može knjižiti na račun klinike zbog povećanih troškova bezbednosti „njenog privatnog pacijenta“.

Policija obezbeđuje i suprugu

Kako prenose lokalni nemački mediji, Igor K. (35) prethodno je bio u jednoj crnogorskoj bolnici – navodno sa 27 rana od metaka u rukama i nogama. Prebačen je na kliniku u Hanoveru po sopstvenoj želji, a troškove lečenja snosi sam pošto u Nemačkoj nema zdravstveno osiguranje. 

„Ne može biti da u bolnicu bude primljen privatni pacijent koji dobro zarađuje, a da poreski obveznik za to mora dodatno da plati“, izjavio je Matijas Karš, predsednik Saveza sindikata pripadnika kriminalističke policije Donje Saksonije za list Hanoveriše algemajne. Karš zahteva da bolnica u Hanoveru snosi najveći deo troškova za obezbeđenje Igora K. „Pored toga“, dodaje Karš, „policajci koji su svakodnevno angažovani na obezbeđenju bolnice nedostaju na nekim drugim mestima“.

Inače, prema informacijama tog nemačkog lista, policija obezbeđuje i suprugu pacijenta iz Crne Gore, Suzanu K. Za sada se ne zna koliki su troškovi tih dodatnih mera obezbeđenja. 

Beogradski mediji ranije su preneli da je Igor K. pripadnik tzv „škaljarskog klana“ koji je pre oko tri nedelje ranjen u zetskom naselju Balijače. Mediji već mesecima izveštavaju o „ratu između škaljarskog i kavačkog klana“ u Crnoj Gori koji se preneo i na region, a sada i na Nemačku.

Pranje novca?

Lečenje ranjenog crnogorskog mafijaša postalo je u međuvremenu i političko pitanje u Nemačkoj. „Ne može se isključiti mogućnost da on lečenje plaća novcem od kriminalnih transakcija“, izjavio je Jerg Bode, poslanik Liberala (FDP) u parlamentu Donje Saksonije. Kako prenosi list Bild, Bode je vladi te nemačke pokrajine poslao zvanični upit: „Može li Medicinski fakultet u Hanoveru da isključi mogućnost da plaćanje računa za troškove lečenja (Igora K.) predstavlja pranje novca?“

List podseća da je Igor K. bio upleten u trgovinu narkoticima i da je zbog toga bio i u zatvoru. U raciji koju je u decembru 2017. godine sprovela crnogorska policija, oduzeti su mobilni telefoni, noževi, jedna mačeta, dva automobila i 182.450 evra u gotovini. Stručnjak za krivično pravo Klemens Anger za Bild kaže: „Ako klinika u Hanoveru prihvati novac od pacijenta do kojeg se došlo kriminalnim aktivnostima, onda ona može da bude osumnjičena da učestvuje u pranju novca.“

Propisi nalažu da banka mora da obavesti nadležne u slučaju da postoji ikakva sumnja prilikom novčanih transakcija. To podrazumeva i da ta suma može biti zaplenjena.

Priredio Ivan Đerković