“Situacija u Evropi i svetu sve teža. Upoznaćemo vas sa merama u najkraćem roku…”: Vučić se obratio zbog Ukrajine na Instagramu

3
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima na Instagramu i poručio da je situacija u Evropi i svetu, a zbog sukoba u Ukrajini, sve teža i da će “Srbija će zaštititi interese svog naroda i zemlje”. 

“Ona je teža iz časa u čas. Upravo zbog toga i u skladu sa tim rukovodstvo Republike Srbije preduzima sve neophodne mere da bi građanima naše zemlje obezbedili normalan život. Mi ćemo političke izazove, verujem zajednički i ujedinjeno, uspeti da savladamo, ali ekonomski izazovi su sve teži i sve veći”. rekao je Vučić.

“I zato reagujemo i na najveće cene u istoriji i uglja, i struje i gasa i svih sirovina. Dramatično rastu cene i ostalih prehrambenih proizvoda. Zato je važno da preduzimamo mere i sa tim merama upoznaćemo vas u najkraćem mogućem roku – večeras ili sutra. Bitno je da bez panike reagujemo i ja sam uveren da ćemo sačuvati i stabilnost i mir i dobar život za naše građane”, naveo je predsednik u videu.  

3 KOMENTARA

  1. Затварањем Северног тока 2, догодило се оно што је Дмитриј Медведев поручио Европи, да ће плаћати гас 2.000 долаза за м3 гаса. Како се ствари развијају, то би још могла да буде и оптимистичка варијанта. Русија је такође и други извозник нафте у свету и највероватније ће санкцијама и ту настати озбиљни проблеми око снабдевања, тако да је овај узлет цена, сасвим разумљив. Такође, као значајан произвођач и извозник пшенице, како због проблема узрокованим санкцијама најавила је ограничење извоза, односно увођење квота на извоз, па је ток раста цена и у том случају разумљив. Слична ситуација се предвиђа и са ђубривима. Многи који су ову спиралу хаоса подржали и још увек је потпирују, полако постају свесни апокалипсе коју стварају. Европа и уопште било каква индустријска производња добиће такве трошковне “инпуте”, да ће њена валоризација, чак и на еврпском тржишту, постати више него проблематична. Како од свог става не одустају, сматрајући свака за себе да су ипак у свему томе минимално погођене, захтевају од Србије да поступа на исти начин, сматрајући да је присаједињење Србије “вр(иј)едностима” ЕУ за њу значајније од тога шта ће становништво сутра имати да једе и чиме да се огреје. При чему Србија нема никакве правне обавезе према ЕУ, нити било кога угрожава, те да би било каква претња, или увођење санкција били правно противни. Оно што јесте могућност, то је одузимање статуса кандидата Србији, али то у овом тренуткку уопште није вредно помена, као разлога промене става. Што би прост свет рекао, “закували сте, сада кусајте”.

Comments are closed.