“Situacija je stvarno ozbiljna. Sledeći korak je policijski čas…”: Severna Makedonija na udaru koronavirusa

1
Foto: Profimedia

(Beta) –  Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče poručio je danas građanima da je sutuacija “stvarno ozbiljna” i pozvao ih da poštuju mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ako žele da izbegnu ponovno uvođenje policijskog časa.  

“Situacija je stvarno ozbiljna. Sledeći korak bi bio potpuno ograničavanje kretanja, odnosno policijski čas. Dajte da smognemo snage svi, da poštujemo mere da bi izbegli sve ovo, jer to je način na koji treba da se funcioniše u periodu koji je pred nama”, rekao je Filipče na konferenciji za novinare.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je najavio da će Komisija za zarazne bolesti vladi u Skoplju za sutrašnju sednicu  predložiti novi paket restriktivnih mera za sprečavanje širenja koronavirisa.

On je rekao da taj paket  predviđa da “svi ekonomski operatori rade do 23.00, ograničavanje kapaciteta u javnom prevozu do 50 odsto i preporuku da cela državna i javna administracija radi u smenama, onlajn ili redukovano”.

“Sve ovo sa paketom mera, za koji je potrebna promena Zakona o zažtiti stanovništva od zaraznih bolesti, o čemu će se sutra po skraćenom postupku diskutovati u parlamentu, značajno može sa smanji broj novodijagnostikovanih slučajeva”, rekao je Filipče.

U izmene tog zakona, podsetio je Filipče, stavljeni su predlozi za obavezno nošenje maski na otvorenom, ograničavanje grupisanja posle 22 sata i ograničavanje porodičnih okupljanja.

To je paket koji je vladi Zorana Zaeva Komisija za zarazne bolesti predložila 8. oktobra, jer je početkom meseca počeo značajno da raste broj zaraženih korona virusom, ali se ispostavilo da su za te mere potrebne izmene zakona.

1 KOMENTAR

  1. Нејасно је како су то људи, свуда по Европи, некако синхронизовано, од једном, постали недисциплиновани, па не носе маске ? И онда би се из глупог закључка ишло у још глупљи, када би то све заиста било до маски.

Comments are closed.