“Situacija izmiče kontroli…”: Švajcarska zabranila velika okupljanja zbog koronavirusa

0
Foto: Beta - AP Photo/Ahn Young-joon

Švajcarska je saopštila danas da zabranjuje javna ili privatna okupljanja sa više od 1.000 ljudi, najmanje do 15. marta, da bi ograničila širenje novog koronavirusa.

U saopštenju Vlade se navodi da zbog sadašnje situacije širenja korona virusa vlada proglašava “posebnu situaciju” prema zakonu o epidemijama i zabranjuje javne i privatne manifestacije na kojima se okuplja više od 1.000 ljludi.

Odluka stupa odmah na snagu i biće na snazi najmanje do 15. marta.

“Te mere su se pokazale efikasnim u drugim zemljama” i u skladu su sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, rekao je švajcarski ministar zdravlja Alen Berse na konferenciji za novinare.

Za manifestacije sa manje od 1.000 ljudi organizatori treba u saradnji sa vlastima da procene rizike i utvrde da li mogu da je organizuju ili ne. 

“Videli smo poslednjih dana da se broj slučajeva (koronavirusa) znatno proširio u svetu… posebno u zemljama koje su susedi Švajcarske, mislim posebno na Italiju i Nemačku”, rekao je Berse novinarima. 

On je dodao da iako vlasti tih zemalja čine sve da je kontrolišu, situacija  počinje da izmiče kontroli.

Od utorka i u Švajcarskoj ima zaraženih od kovida-19, bolesti izazvane korona virusom, što, po rečima Bersea nije iznenadjenje. On je rekao da u Švajcarskoj ima 15 osoba koje su testirane pozitivno na koronavirus i da mogu da očekuju da će narednih dana broj slučajeva rasti.

(Beta)