(Beta) – U Francuskoj je za danas najavljeno 140 protesta širom zemlje gde će građani, četvrtu subotu zaredom izraziti nezadovoljstvo zbog uvođenja obavezne sanitarne propusnice za ulazak u neka zatvorena javna mesta, preneli su tamošnji mediji.

Francuska onlajn televizija BFMTV javila je da se očekuje veliki broj ljudi na ulicama, do 200.000, koliko ih je bilo prošle subote.

U Parizu su prijavljena četiri skupa po različitim kvartovima glavnog grada. Protesti će biti održani u većini gradova, među kojima u Lilu, Tulonu, Bordou, Nantu, Kolmaru, Tuluzu i Perpinjanu.

Predviđeno je da kao i prethodnih subota bude raspoređen veći broj policajaca.

Sanitarna propusnica od ponedeljka će biti obavezna za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom.

Ta propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti, ili negativni test na koronavirus, obavezna je od 21. jula za ulazak u zdanja kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta, ili bioskopi i u kojima nema više od 50 ljudi.

Francuski parlament usvojio je 25. jula zakon, ali su poslanici levice zatražili mišljenje Ustavnog saveta, garanta poštovanja Ustava i osnovnih prava. Savet je u četvrtak potvrdio taj zakon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.