Manje zaraženih nego juče, ali više ljudi na respiratorima

0
Beta/(AP Photo/Czarek Sokolowski)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.618 osoba, od kojih je pozitivno 1.675 dok je, nažalost, 41 osoba preminulo.

Na respiratorima je 194 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 15.884 testiranih, njih 1.884 je bilo pozitivno, dok je nažalost 40 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 180 pacijenata.

Širi se: Omikron soj potvrđen u 57 zemalja

Omikron soj koronavirusa je do sada potvrđen u 57 zemalja, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Stručnjaci su naveli u izveštaju da broj novih slučajeva infekcije koronavirusa brzo raste na jugu Afrike, prenosi agencija Tas.

Iako “pokretači ovih stopa povećanja ostaju nepoznati”, navodi se da je to izazvano “verovatno” širenjem omikron soja u tom regionu, kao i pojačanim testiranjem na prisustvo koronavirusa, nakon što je ovaj soj označen kao “soj koji izaziva zabrinutost”.

Prema navodima SZO, potrebne su dodatne informacije kako bi se procenila efikasnost vakcina protiv omikron soja koronavirusa.

“Potrebno je više podataka da bi se procenilo da li su mutacije virusa prisutne u omikron soju i da li to može da dovede do smanjene zaštite od vakcine, ali su potrebni i podaci o efikasnosti vakcine, uključujući primenu dodatnih doza vakcine, naveli su u izveštaju stručnjaci.

Oni su naveli da će SZO nastaviti da radi sa partnerima na praćenju i proceni ovih podataka kada budu bili dostupni.

Takođe se navodi da omikron soj virusa može brže da se širi u odnosu na druge cirkulišuće sojeve. Kako se navodi, informacije o kliničkoj težini novog soja su takođe ograničene.