“Širenje koronavirusa je krivično delo. Kazna i do 12 godina zatvora”: Češke mere protiv zarazne bolesti

0
Foto: Profimedia

Češka vlada uvrstila je danas širenje korona virusa među krivična dela širenja određenih zaraznih bolesti, između ostalog, kuge, pegavog tifusa, kolere, za koja, ukoliko su učinjena sa umišljajem i kao posledica umru bar dva čoveka, preti kazna od čak 12 godina zatvora.

“Širenje korona virusa uvršćeno je među krivična dela”, kazao je danas na konferenciji za novinare češki premijer Andrej Babiš i dodao da je to da se i koronavirus stavi na spisak najopasnijih zaraznih bolesti čije širenje se kažnjava zatvorom predložila ministarka pravde Marije Benešova.

Prema Krivičnom zakoniku Češke, kažnjivo je svesno širenje bolesti za šta preti kazna zatvora od pola do tri godine a ukoliko to krivično delo bude izvršeno u okviru kriminalne grupe čak do osam godina.

Ukoliko zbog toga umre najmanje jedan čovek, granica kazne se povećava na 10 godina a ako umru dve i više osoba čak na 12 godina.

U Češkoj je prema najnovijim podacima ministra zdravlja Adama Vojteha zaraženo virusom COVID-19 120 ljudi dok je karantin naređen za oko 4.800 ljudi.

Ubuduće će u karantin morati svi po povratku iz 15 rizičnih zemalja na čelu sa Kinom i Italijom, ali i iz Nemačke i Francuske a ne samo iz Italije kao do sada.

Češka vlada danas je zabranila od noći 16. marta Česima da putuju u inostranstvo a takođe i ulazak strancima na svoju teritoriju, izuzev za spasilačke ekipe. Ta zabrana ne važi za kamionski teretni saobraćaj  a u zemlji je na snazi stanje krize, samo za stepen blaže od vanrednog stanja.

“Spreman sam da obezbedim da naši građani mogu da se vrate. Nećemo nikoga ostaviti na cedilu”, rekao je danas šef Češke diplomatije Tomaš Petšiček.

Takvo potpuno zatvaranje granica kritikovala je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i upozorila da ni Svetska zdravstvena organizacija ne smatra da je to efikasna mera, preneli su češki mediji.

(Beta)