Svetska zdravstvena organizacija uverava, da se situacija sa koronavirusom stabilizuje i da je novoobolelih sve manje. U protekla 24 sata u Kini je registrovano 2.656 novih pacijenata zaraženih koronavirusom, što je za petinu manje u odnosu na prethodni dan. Van Kine je registrovano 285 obolelih, a najviše ih je u Japanu, gde je prijavljeno 96 slučajeva. Broj umrlih u Kini popeo se na 813.

Dogodilo se ranije od očekivanja – tokom ove nedelje broj umrlih od koronavirusa prešao je 800 i time u samo dva meseca nadmašio broj mrtvih od SARS u osam meseci. Ali, broj novih slučajeva izvan epicentra ukazuje na to da širenje epidemije ipak usporava, prenosi N1.

„U subotu je prijavljeno ukupno 509 novih slučajeva izvan provincije Hubei, što je 43 posto manje nego pet dana pre. To znači da udruženi napori i kontrolni mehanizmi širom zemlje daju rezultata“, kaže Mi Feng, portparol kineskog Ministarstva zdravlja.

Smrtnost je, statistički, i dalje manja nego kod SARS-a, koji je zarazio 8.000 ljudi, dok ovde imamo već više od 37 hiljada.

„Pretpostavlja se da je smrtnost oko 2 posto, što je manje od gripa koja je 0,1 posto, niža od sarsa koji je imao 10 posto i varijante koronavirusa mers koji je oko 40 posto“, objašnjava Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dakle, ovaj nema tako dramatičnu smrtnost, ali jedan od ključnih faktora je brzina širenja.

„Zadnja procena je da jedna osoba koja boluje, bez nekih strogih mera nadzora zarazi oko dve osobe, što je čak i nešto više nego grip“, dodaje Kaić.

Ipak, stroge kineske mere ipak su dovele do toga da se ne širi tako brzo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.