“Sinofarm već sutra 500.000, Fajzer 88.000, AstraZeneca između 125.000 i 150.000. Predsednik Si dolazi u Srbiju…”: Šta je sve danas najavio Vučić

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da već sutra stiže još 500.000 doza kineske vakcine “Sinofarm”. Vučić je tokom vanrednog obraćanja medijima rekao da su kineske vakcine u srpskom magacinu u Kini i da će sutra stići u Srbiju.

On je potom dodao da je jutros stiglo još 50.000 vakcina “sputnjik” za prvu dozu, i da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Naveo je i da će Srbija do kraja februara dobiti još 88.000 vakcine “Fajzer”, ali i vakcinu kompanije “Astrazeneka”, između 125.000 i 150.000. 

Vučić je rekao i da će ove nedelje biti predstavljen novi paket pomoći.

je rekao da je tokom sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim zatražio da se za sektor turizma i hotelijerstva obezbedi dodatna finansijska pomoć.

Njegov predlog je da se, kaže, osim opšte pomoći za sva preduzeća – izuzev banaka i finansijaksih preuzeća – od tri puta po 50 odsto minimalca, sektoru turizma i hotelijera dodeli još jedan minimalac.

Vučić je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i posebno kineskom predsedniku Si Đinpingu na najvećoj podršci, kao i, kako je rekao, prijateljima iz Velike Britanije i Indije.

“Mi ćemo imati milion vakcinisanih i revakcinisanih i to govori o velikom radu i trudu”, rekao je Vučić i čestitao predsednici Vlade Srbije i timu timu koji se bavio nabavkom vakcina.

Težak i naporan rad se uvek isplati, rekao je predsednik i istakao da idemo na dalju masovnu vakcinaciju kako bismo spasavali živote.

Predsednik Kine Si Djiping je danas potvrdio da će posetiti Srbiju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Predsednik Kine Si Djinping zahvalio se na pozivu i sa sigurnošću potvrdio svoj dolazak. To je velika čast za našu zemlju”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon samita 17+1.

On je dodao da su odnosi dve zemlje “izvanredni”.

Vučić je danas, na poziv kineskog predsednika Si Djipinga, učestvovao na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Sastanci lidera Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope održavaju se od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative Pojas i put, u različitim oblastima – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

“Pojas i put inicijativa koju je pokrenuo predsednik Si, i našem je narodu, ne samo kineskom, donela mnogo sreće i mnogo uspeha”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon samita.