Sinod SPC odlučio gde će biti održan Sabor o izboru patrijarha

0
Fotografija: Igor Pavićević

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je da će Sabor, na kome će biti izabran novi patrijarh biti održan u kripti Hrama Svetog Save, prenose mediji.

Nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica korona virusa, do izbora novog čelnika SPC na njegovo mesto je privremeno postavljen mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Članovi Sabora novog crkvenog poglavara biraće između ukupno 34 mitropolita i episkopa, koliko ih ispunjava uslov da budu birani za patrijarha, a sednicom će, kao najstariji arhijerej, predsedavati episkop šabački Lavrentije (85 godina starosti, 53 godine arhijerejskog staža), koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve biće izabran na Izbornom saboru koji je zakazan za 18. februar ove godine. Sveti arhijerejski Sabor je skupština svih episkopa, vladika, mitropolita koji na sednici pokreću izborni postupak i taj sabor tako postaje Izborni sabor.

Ustav SPC nalaže da Izborni sabor treba da se održi najkasnije tri meseca od upražnjavanja mesta patrijarha, odnosno patrijaršijskog prestola, a Saboru treba da prisustvuje dve trećine članova – arhijereja.