Sinod SPC: “Odgovorna odluka Vučića i Vlade Srbije o otkazivanju Evroprajda”

0
EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

(Beta) –  Sveti Arihejerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozdravio je danas odluku nadležnih institucija o otkazivanju LGBT manifestacije Evroprajd (Euro Pride), navodeći da održavanje takvog skupa u Beogradu “nikome ne bi bilo od koristi već bi izazvalo dodatne tenzije i nove podele”. 

SPC je u saopštenju ocenila da bi “održavanje ‘parade’ u službi promovisanja LGBT ideologije” izazvalo “ogorčenje i revolt među vernicima Srpske pravoslavne crkve i svih ostalih tradicionalnih crkava i verskih zajednica”. 

Navodi se i da je LGBT tematika “neumesna posebno u naše dane, kada za nas Srbe u Srbiji i svugde u svetu, postoji tema nad temama, tema Kosova i Metohije”.

“Naš državni vrh, na čelu sa predsednikom Srbije, beskompromisno i neodstupno se bori za očuvanje naše iskonske južne pokrajine u sastavu Srbije, za spas naših najvećih svetinja, počevši od Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, i za opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovim vekovnim ognjištima. U toj časnoj i svetoj borbi država Srbija uživa nepodeljenu molitvenu, moralnu i otadžbinsku podršku SPC”, piše u saopštenju.

SPC je pozvala na sabornost i jedinstvo, “bez ‘pete’ ili ‘šeste’ kolone među nama”. 

“Svi zajedno, pozvani smo i prizvani da na delu budemo pravoslavni hrišćani i srpski rodoljubi, zavetni narod Svetoga Save i Svetoga kneza Lazara, prijatelji Božji i prijatelji naših bližnjih, ničiji neprijatelji a to znači – ni neprijatelji svoje Crkve, svoga naroda, svoga bića, svog istorijskog i metaistorijskog naznačenja”, piše u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda SPC.