“Sinoć smo imali jednu privatnu žurku u širem centru Beograda gde smo zatekli 65 lica, na drugom mestu još 50 osoba…”

0
CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Tokom protekla tri dana, inspektori su kontrolisali poštovanje protivepidemijskih mera u više od 12.000 objekata širom zemlje.

I dalje ima onih koji ih ne poštuju, pa je zbog toga izrečeno 367 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 9.600.000 dinara. Na meti provere bili su i ugostiteljski objekti i tržni centri, ali i okupljanja u stanovima i kućama, prenosi RTS.

“Sinoć smo imali jednu žurku u zgradi bigz-a, privatna žurka, gde smo zatekli 65 lica, koji su svi sankcionisani, jer su bili u zatvorenom prostoru i nisu nosili makse. Svaki je dobio prekršajni nalog od 5000 dinara. Onda smo imali jedan slot klub, osam lica, koji su isto kršili mere. Jutros smo imali u ulici Žorža Klemensoa jedan ugostiteljski objekat gde smo imali više od 50 lica, organizator, vlasnik lokala, kao i svi učenisici su dobili prekršajni nalog”, rekao je Nenad Ostojić iz Komunalne milicije Beograd.

Pored žurki u ugostiteljskim objektima, sve je više i onih koji se organizuju po kućama, stanovima, vikendicama na periferiji grada. Njih je, kažu u Komunalnoj miliciji, najteže otkriti.

Zato što se takva okupljanja, prema navodima pojedinih medija, organizuju u strogoj tajnosti i po unapred utvrđenim pravilima – ulaz je dozvoljen samo određenim osobama, a često se kao ulaznica koristi šifra koja se izgovara na ulazu u tačno dogovoreno vreme.

“Beograd je veliki grad, ne možemo da pokrijemo ceo grad, zato su tu naši građani koji imaju brojeve telefona, gde god zato uoče, vide, slobodno mogu da pozovu. Imamo dosta prijava i preko dana i uveče, ima uveče za buke u stanovima. Komunalna milicija može i samostalno. Kada prođe patrola policije i ustanovi da je iz nekog stana buka samostalno odu na tu adresu, ispred stana, ustanove o kakvoj buci je reč, upozore ako je do upozorenja, ako je to neka jačina muzičkog sadržaja ili bilo kakvog samo postupaju i prekršioca sankcionišu”, rekao je Ostojić.

Kažnjavani su i neodgovorni u planinskim centrima – na Zlatiboru je sanitarna inspekcija prekinula žurku studenata, a na Kopaoniku ispisala prekršajne naloge u vrednosti većoj od 800.000 dinara.