Siniša Mali objasnio kada, kome i pod kojim uslovima će država uplatiti pomoć

0
Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

(Beta) – Vlada Srbije će danas odlučivati o predlozima rebalansa ovogodišnjeg budžeta, o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

Prijava punoletnih građana za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a penzioneri ne moraju da se prijavljuju.

Za pomoć, kako je rekao, ne moraju da se prijavljuju ni građani na Kosovu i Metohiji, pošto je vladina Kancelarija za KiM napravila evidenciju.

Ministar finansija rekao je da je rebalans budžeta pripremljen iz dva razloga – ublažavanja posledica izazvanih pandemijom korona virusa i povećanja broja kapitalnih investicija, ali i zbog nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture.

“Treći paket podrške je mera naše ekonomije i u vredanosti je 257 milijardi dinara. To je negde oko 4,3 odsto BDP-a. Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara. Sada smo sa ova tri paketa pomoći negde na 17,2 – 17,3 odsto našeg BDP-a”, rekao je Mali.

Naveo je da “nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju” i dodao da se treći paket mera već i sprovodi i da je polovina minimalne zarade isplaćena za 1.120.000 građana.

Mali je istakao da će Vlada danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i da će se svakog meseca isplaćivati neki vid pomoći građanima.

“Prva je pomoć za nezaposlene. Idemo sa pomoći od 60 evra za sve one koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ta pomoć biće isplaćena u junu”, rekao je Mali.

Rekao je da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji, kako bi po 100 evra dobili svi koji žive tamo, uključujući i decu, a 200 evra oni koji su nezaposleni, a ta pomoć će biti isplaćena u maju.

“Danas takođe ide odluka Vlade o dve pune minimalne zarade za zaposlene u turizmu, ugostiteljstvu”, rekao je Mali i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.

Ministar je dodao da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.

Po 600 evra po autobusu, država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra, a gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dodatnih 50 evra.

Mali je rekao da će Vlada danas odlučivati i o nastavku nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” i da će prvo kolo krenuti 15. maja.

Naglasio je da će nagradni fond biti veći nego prošle godine i da će se dodeljivati 16 stanova i 60 automobila “fiat 500L”.