Simpatije prema SAD i Trampu na rekordno niskom nivou: Da li je uspeo projekat “Make America Great Again”

0
(Nicole Hester/Ann Arbor News via AP)

(Beta) – Simpatije prema SAD spale su u svetu na rekordno niske grane, pokazuje istraživanje koje je američki Centar Pju sproveo u 13 zemalja, a glavni razlozi su nezadovoljstvo spoljnopolitičkim odlukama predsednika Donalda Trampa i odgovorom SAD na pandemijiu korona virusa.

Istraživanje “Globalni stavovi”, koje je Centar Pju objavio 15. septembra, pokazuje da ogromna većina građana ispitanih u periodu od juna do avgusta ima nepovoljno mišljenje o SAD i predsedniku Trampu, preneo je briselski portal EURAKTIV.

Tako je pozitivno mišljenje o SAD izrazilo svega 26 odsto Nemaca i 31 odsto Francuza. Taj nivo može da se poredi jedino sa negativnim mišljenjem o SAD u odgovarajućoj anketi u martu 2003. godine, na vrhuncu iračke krize.

U Velikoj Britaniji simpatije prema SAD izrazilo je 41 odsto učesnika ankete, što je najniži nivo u poslednjih 20 godina od kako Centar Pju sprovodi istraživanje.

Ispitivanjem su od evropskih zemalja, pored Nemačke, Francuske i Velike Britanije, bile obuhvaćene i Belgija, Italija, Holandija, Danska, Švedska i Španija. U tradicionalnoj anketi su učestvovali i građani Kanade, Australije, Japana i Južne Koreje.

Kada je reč o američkom predsedniku Donaldu Trampu, postotak simpatizera još je i niži, Samo jedan od deset Nemaca kaže da ima poverenje u Trampa. U Francuskoj, postotak je sličan, sa 11 odsto. Najviši nivo poverenje Trampu su u anketi poklonili Britanci, njih 19 odsto.

Anketa je pokazala da manje anketiranih veruje Trampu, nego kineskom predsedniku Si Đinpingu ili ruskom lideru Vladimiru Putinu.

I dok Trampov ugled i dalje pada, evropski lideri uživaju relativno veliko poverenje, pokazalo je istraživanja nestranačkog Centra Pju.

Najveće poverenje uživa nemačka kancelarka Angela Merkel, za koju u 13 zemalja u proseku 76 odsto građana veruje “da će učiniti pravu stvar u međunarodnim odnosima”.

Na drugom mestu je francuski predsednik Emanuel Makron, sa prosekom od 64 odsto, iako u svojoj domovini užva nešto manje poverenje – 52 odsto.

Uprkos ozbiljnim kontroverzama oko Bregzita, 48 odsto svih učesnika ankete i dalje ima poverenje u spoljnopolitičke odluke britanskog premijera Borisa Džonsona, za razliku od 46 odsto koji ne dele to mišljenje.

Od kako je Tramp 2016. godine došao u Belu kuću, simpatije prema SAD beležile su svake godine oštar pad u većini evropskih zemalja, za razliku od velikog stepena podrške u vreme administracije Baraka Obame. Ipak, ovogodišnji brojevi pokazuju strmi pad čak i u odnosu na prošlu godinu.

Tako u odnosu na 2019. godinu taj pad u Nemačkoj iznosi 13, u Francuskoj 17 i u Velikoj Britaniji 16 procentnih poena.

Takođe, u istraživanju je u svih 13 zemalja ukupno, u proseku 84 odsto ispitanih odgovor SAD na pandemiju COVID-19 ocenilo kao “donekle loš”  (32 odsto) ili “veoma loš” (52dsto).