Sijeva najava potpuna suprotnost od politike SAD: “Obezbedićemo dve milijarde dolara da bismo pomogli suzbijanje pandemije…”

0
Foto: Beta (Liu Bin/Xinhua via AP, File)

Predsednik Si Đinping rekao je danas da će Kina obezbediti dve milijarde dolara tokom naredne dve godine da bi pomogla suzbijanje pandemije novog koronavirusa.

Ta Sijeva najava na video-konferenciji na početku Godišnje skupštine Svetske zdravstvene organizacije potpuna je suprotnost politici SAD koje su najavile da će obustaviti finansiranje SZO, podseća agencija AP.

Si je rekao da je Kina “najblagovremenije” dostavila SZO i nizu država sve relevantne podatke o epidemiji, uključujući “genetsku sekvencu virusa”.

“Sa svetom smo bezrezervno delili iskustvo kontrole epidemije i lečenja”, rekao je Si, “učinili smo sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo zemljama kojima je to bilo potrebno”.

Dve milijarde dolara u naredne dve godine podržaće napore za odgovor na COVID-19, posebno u zemljama u razvoju, rekao je Si.

Govoreći o vakcini, Si je dodao da će njen razvoj i raspodela u Kini biti “javno dobro”.

Predsednik Kine je rekao da podržava predlog za “sveobuhvatno razmatranje globalnog odgovora na pandemiju”, ali tako da to “bude zasnovano na nauci i profesionalizmu i voćstvu SZO, a sprovedeno na objektivan i nepristrasan način”.

Uprkos tenzijama između Vašingtona i Pekinga, niz država se nada da će Godišnja skupština SZO prihvatiti rezoluciju kojom Evropska unija traži da se što pre oceni postupanje SZO tokom pandemije.

SZO je 30. januara objavila da je epidemija koronavirusa “globalna zdravstvena opasnost”, što je najviši nivo pripravnosti.

Narednih nedelja SZO je upozorila države da se “smanjuje mogućnost” sprečavanja prenošenja virusa po svetu.

Međutim, zvaničnici SZO su najpre ponavljali da je prenošenje tog virusa “ograničeno”, zatim su rekli da nije prenosiv kao grip, a potom su govorili da se COVID-19 širi brže nego grip. 

SZO je pandemiju proglasila 11. marta, tek pošto su od novog koronavirusa već umrle hiljade ljudi širom sveta i izbile velike epidemije u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i drugde.

(Beta)