Sijarto: “Da od Mađarske zavisi, ceo Zapadni Balkan bi već bio u EU”

0
EPA/VASSIL DONEV

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas u Beogradu da je aktuelna kriza u Ukrajini pokazala da je Zapadni Balkan definitivno potreban Evropskoj uniji i da od Mađarske zavisi, region bi već bio deo Unije.

Stvaranjem Otvorenog Balkana napravljeni su neophodni koraci ka integraciji u Uniju i vreme je da Brisel dela, rekao je Sijarto na Samitu inicijative Otvorenog Balkana.

Sijarto je napomenuo da je rat u Ukrajini, njegov ekonomski uticaj i razarajuća kriza u snabdevanju energijom, napravilo okruženje u Evropi koje se završilo u katastrofalnom slabljenju EU, prenosi N1.

Istina je da lideri EU nisu mogli da spreče da ljudi u Evropi plate cenu rata za koji nisu odgovorni. U datim okolnostima verujemo da možemo da izbegnemo dalje probleme i uticaj rata, istakao je on.

Evropi je definitivno potreban Zapadni Balkan i integracija zemalja koje sede danas za ovim stolom može da doprinese evropskoj bezbednosti u tri aspekta – fizičkoj, snabdevanju hranom i energentima.

Sijarto je zahvalio Turskoj na posredovanju pri postizanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, Srbiji na zaštiti granica od novih migratornih kretanja, dok je posebno ukazao na važnu odluku izgradnje Turskog toka.

Mađarska bi bila u nevolji sa snabdevanjem gasom da nismo sa Turskom, Srbijom i Bugarskom izgradili taj gasovod. To je u ovom trenuku jedina bezbedna i pouzdana ruta za snabdevanje gasom, poručio je Sijarto.