Šifra Vračar, faktor Dačić i uloga jednog šrafcigera: Izborna (i pomalo crna) hronika – Čitajte u Nedeljniku

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ako se izuzmu jedan incidentno-provokativni spot, po oprobanom receptu, i isticanje cilja o plati od 900 evra daleke 2025. godine, teško je pobeći utisku da je vladajuća Srpska napredna stranka protekle nedelje, na manje od mesec dana do parlamentarnih izbora, manje bila u kampanji nego za ove četiri godine koliko je proteklo od prethodnih izbora. To je, naravno, više pitanje percepcije smirivanja tenzija posle zapaljivog perioda sa bakljama, štrajkovima glađu, protestima i kontraprotestima – a sve to usred nezapamćene epidemije novog virusa – nego što je pokazatelj da se u srpskoj politici nešto istinski promenilo. Jer zapravo – nije.

Ima donekle i do toga da bi ovo trebalo da budu najizvesniji izbori ikada održani u Srbiji, u kojima je jedina neizvesnost – izlaznost. Od toga koliko će ljudi 21. juna izaći na birališta zavisiće sve ostalo: broj mandata koje će osvojiti vladajući SNS i da li će uspeti da osvoji samostalno dve trećine poslaničkih mesta, zatim da li će dobar deo opozicije uspeti da pređe smanjeni izborni prag od tri odsto, kao i to da li je tvrđi deo opozicije uspeo u zagovaranju bojkota, u čemu im naruku ide i strah pretežno starijih i disciplinovanijih glasača od virusa. Cinici bi primetili da su izbori završeni i pre izbora, ali takva percepcija bi spadala samo u površno gledanje na celokupnu političku situaciju.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. juna

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na Nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na poklon treću knjigu iz hit edicije “Velike biografije: Političari i revolucionari” – biografiju Milovana Đilasa.

“Bio je student, Crnogorac, komunista, zatvorenik, bio je partizan, pesnik, revolucionar, disident, bio je pisac, govornik, Jugosloven, socijalista, bio je samoupravljač, filozof, propagandista, pobunjenik…” I u naredne dve sedmice, čitaoce Nedeljnika očekuju knjige o Leki Rankoviću i Draži Mihailoviću. Ne propustite priliku da napravite svoju kolekciju.