Si Đinping poručio Trampu preko telefona da se ne meša u kineske odnose i interese. Predsednik SAD kaže da su imali “vrlo dobar razgovor”

0
Foto: Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je američkom kolegi Donaldu Trampu da komentari i inicijative SAD o Tajvanu, Hongkongu, Sinđangu i Tibetu ugrožavaju bilateralne odnose i kineske interese.

Si je u telefonskom razgovoru sa Trampom rekao da “američko mešanje u kineska unutrašnja pitanja ugrožava kineske interese, bilateralnu saradnju i uzajmno poverenje”, navela je agencija Sinhua.

Kineski predsednik je izrazio nadu da će SAD uzeti u obzir kinesku zabrinutost, dodala je Sinhua.

Dvojica lidera razgovarala su nedelja dana pošto su njihovi izaslanici zaključili sporazum čiji je cilj okončanje osamnaestomesečnog trgovinskog rata koji je uzdrmao tržišta i podigao tenzija, preneo je CNBC.

“Imali smo vrlo dobar razgovor sa predsednikom Kine u vezi sa našim gigantskim trgovinskim sporazumom. Kina je već započelu veliku kupovinu poljoprivrednih proizvoda i još mnogo toga… Razgovaralo se i o Severnoj Koreji, gde sarađujemo sa Kinom, o Hongkongu (napredak!)”, naveo je Tramp na Tviteru.