Si Đinping pojačava “održavanje reda i kontrolu interneta” u borbi protiv koronavirusa: Koliko će još Kina moći da izdrži borbu protiv epidemije bez veće podrške?

0
Beta - AP Photo/Ng Han Guan

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na pojačano održavanje reda, usred borbe protiv epidemije koronavirusa, kao i na pojačanu društvenu stabilnost i na veću kontrolu interneta.

Njegove izjave usledile su u trenutku kad se još uvek oseća nezadovoljstvo dela javnosti zbog načina na koji se država nosi s epidemijom koja je u zemlji već zarazila 68.500 ljudi i odnela više od 1.665 života. U poslednja 24 sata ukupno je potvrđeno 2.000 novih slučajeva zaraze, objavila je kineska nacionalna zdravstvena komisija. Broj mrtvih od virusa Covid-19 sada iznosi 1.665, nakon što je evidentirano još 145 smrtnih slučajeva od subote.

Od toga je 139 njih preminulo u Hubeju, epicentru epidemije. U poslednja 24 sata u toj su provinciji evidentirana 1.843 nova slučaja zaraze, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti, što je pad s 2.420 od dan ranije i treći uzastopni dan u kojemu se beleži sve manji broj zaraženih.

Na društvenim mrežama širile su se kritike na račun glavnih mesnih političkih čelnika u Hubeju, pokrajini u kojoj je epicentar krize, nakon čega su oni smenjeni. Cenzori su se potrudili vrlo brzo da izbrišu brojne ljutite komentare i pozive na slobodu izražavanja objavljene prošle nedelje, nakon što je od posledica koronavirusa umro lekar koji je na širinu problema pokušavao da upozori javnost na samom početku epidemije.

Ovo je vreme za solidarnost, a ne za politizovanje, rekao je u čelnik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus, odajući priznanje Kini što suzbijanjem koronavirusa u epicentru štiti ne samo svoje građane, nego ceo svet.

Novi soj virusa proširio se na više od 28 država, ali velika većina zaraženih i umrlih je u Kini. Epidemija je ugrozila kineski turizam i naštetila kompanijama koje posluju s Kinom. Brojne avio kompanije obustavile su letove, a neke države iz straha od širenja zaraze ne prihvataju turističke kruzere koji dolaze iz Kine.

SAD su prozvale kineske vlasti za netransparentnost i sumnjaju da Peking govori punu istinu o epidemiji koja je krajem prošle godine krenula iz grada Vuhana.

Govoreći na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, predsednik SZO Tedros Adhan rekao je da je nemoguće predvideti razvoj epidemije i upozorio da je pitanje koliko dugo će Kina izdržati bez snažnije međunarodne pomoći.

“Lako je optuživati i politizovati, a teško rešavati problem. Naučićemo lekcije iz ove epidemije, ali sada nije vreme za politizovanje”, istakao je šef SZO. “Više nego ikad vreme je da politiku vode naučnici”, dodao je.

Kritikujući vlade što milione troše na zaštitu od terorizma, a malo na zaštitu od epidemija, prozvao je i medije za širenje vesti o epidemiji.

“Naš najveći neprijatelj nije virus, nego stigma koja nas okreće jedne protiv drugih. Moramo to da zaustavimo!”.

“Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza”, rekao je Leri Kadlou, glavni privredni savetnik predsednika Donalda Trampa. “Je li Politbiro zaista iskren?”, dodao je.

Vlada mora “pooštriti kontrolu kada su u pitanju društvene mreže i interneti portali” i da se “bori protiv svih onih koji će epidemiju da koriste za širenje glasina”, rekao je Si Đinping u govoru održanom 3. februara, koji je u subotu objavila samo Nova Kina.

Kada je u pitanju “društvena stabilnost, treba da se poveća broj raspoređenih policijskih snaga”, rekao je šef države. Posebno je istakao da se treba boriti protiv svih onih koji krizu koriste za nagađanja, bogaćenje ili za prodaju medicinske opreme i falsifikovanih lekova.

Si Jinping je zatražio od članova Komunističke partije da slobodno kritikuju sve članove stranke koji ne budu sledili zvanična uputstva i koji ne budu izvršavali svoje dužnosti. Cenu su već platila dvojica zvaničnika iz pokrajine Hubej, koji su smenjeni s funkcija.