“Si Đinping je zapamtio majčine savete i ostao veran prvobitnoj težnji”

0
Foto: CRI

U kancelariji kineskog predsednika Si Đinpinga nalazi se nekoliko fotografija sa njegovim roditeljima i porodicom. Na jednoj od njih je u šetnji sa majkom, držeći je za ruku, što je omekšalo srca mnogobrojnih ljudi, piše Kineski međunarodni radio na srpskom.

„Porodica je najveća životna vrednost, a roditelji su prvi učitelji dece“, majčine su reči koje će ga pratiti celog života.

Si smatra da bi roditelji trebalo da prenesu moralne vrednosti svojoj deci u najranoj dobi, kako bi izgradili u ljude sa moralnom hrabrošću, bogate duše, što je važna imovina zemlje i naroda.

Porodične vrednosti su oblikovale Sijev karakter i njegov odnos prema domovini i gajile njegov moral i snagu.

Sijeva majka Ći Sin živela je jednostavno, a decu je učila pravim ljudskim i porodičnim vrednostima.

Pod uticajem takvog vaspitanja i predsednik Si je vodio štedljiv i praktičan životni stil.

Kao vodeći lider, Si često nije mogao da praznike provodi sa roditeljima i porodicom. Za Prolećni festival 2001. godine, majka Ći Sin je telefonom razgovarala sa svojim sinom, tadašnjim guvernerom provincije Fuđijen.

“Sve dok svoj posao dobro obavljaš, to je najveća čast za tvog oca i mene. To je odgovornost, koju imaš prema porodici i sebi”, kazala mu je majka u novogodišnjoj čestitki.

“Moja administrativna filozofija rezimira se na sledeći način: služenje narodu i preuzimanje odgovornosti. Prva težnja mi je bila da volim svoj narod kao što volim svoje roditelje”, rezimirao je Si.

Upornost u blagostanju i smirenost u nesreći. Iskustvo roditelja povoljno utiče na Si Đinpinga.

Tokom godina, bez obzira na funkcije i položaje, Si Đinping se uvek sećao majčinih saveta i težio je da ih sprovodi u delo.