Sezona odmora i za frižidere: Da li frižider treba isključiti iz struje kada idete na odmor

  0
  Foto: promo

  Sezona odmora je počela i verovatno su vam torbe već spakovane za polazak na omiljene letnje destinacije. Međutim, pre nego što odete potrebno je da celu kuću ostavite u ispravnom stanju, jer se u vašem odsustvu mogu desiti mnoge nepredviđene situacije. Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja je šta bi trebalo da radite sa frižiderom kada idete na odmor van kuće? Da li ga isključiti iz struje, ili ga ostaviti da radi? Za vas smo pripremili savete kako da sve pripremite, tako da možete bez brige da uživate u odmoru.

  Iskoristite svu kvarljivu hranu

  Sigurno ne želite da se vratite sa odmora i da vas dočeka hrana koja se pokvarila u frižideru. Kako bi to izbegli, iskoristite sve kvarljive namirnice pre nego što odete. Takođe, preporučljivo je da nedelju dana pre nego što odete na put kupujte manje svežih namirnica.

  Dobro očistite pre nego što odete

  Iako deluje kao čudan predlog, pred odlazak, čist frižider će vas oduševiti kada se vratite. Zamislite samo da ste slučajno ostavili samo jednu čašu jogurta, kakav bi problem ona napravila. Tako da, s obzirom na to da ćete verovatno isprazniti frižider pre polaska, ovo je idealna prilika i da ga očistite. Izvadite sve police i fioke i prebrišite ih mešavinom vode i sode bikarbone, a zatim očistite i unutrašnjost frižidera. Nakon što ste prebrisali, vodite računa da unutrašnji delovi budu suvi pre vraćanja u frižider. Ukoliko ste u žurbi, sve možete obrisati suvom krpom ili peškirom.

  Uključite režim za odmor

  Većina modernih frižidera ima funkciju koja se zove “režim za odmor”, koja je dizajnirana da smanji potrošnju energije dok i dalje održava kapacitet hlađenja. Kada uključujete ovu funkciju veoma je važno da frižider bude skoro prazan, pošto temperatura nije pogodna za čuvanje hrane. Ukoliko vam nešto ipak ostaje, gledajte da to budu nekvarljive namirnice.

  “Režim za odmor” ima svoje prednosti u odnosu na prosto isključivanje frižidera iz struje, jer sprečava stvaranje gljivica i neprijatnog mirisa. U zavisnosti od modela frižidera, ekonomični režim koristi i do 50% manje energije. Mnogi proizvođači, među kojima je i Gorenje, drže unutrašnju temperaturu u ekonomičnom režimu od 10 do 15 °С , a kod pojedinih modela korisnik može izabrati željenu temperaturu u režimu koji štedi energiju.

  Foto: promo

  Isključivanje frižidera

  Međutim, ukoliko vaš frižider nema režim za odmor, ili planirate da budete van kuće duže od mesec dana, onda je idealno rešenje da ga potpuno ispraznite, isključite iz struje i temeljno očistite. Obavezno ostavite otvorena vrata kako bi se sprečilo stvaranje buđi ili neprijatnih mirisa, ali nikako nemojte da koristite druge objekte da drže vrata jer to može dovesti do deformacije. Ukoliko je moguće, jednostavno podesite bazu frižidera kako bi uređaj bio nagnut unapred.

  Ovo sve može biti dosta jednostavnije ukoliko imate uređaj sa NoFrost fuknkcijom, koja predstavlja jedan od najboljih sistema za hlađenje na tržištu, jer sprečava nakupljanje leda i inja, a  upravo tu mogućnost ima Gorenje Side-by-side frižider.

  Najbitnije što treba upamtiti je da frižider ostavite prazan, suv i čist ukoliko ne nameravate da ga koristite nekoliko nedelja. Ako se radi o mesecima, onda ga svakako treba isprazniti, očistiti i isključiti iz struje.