Severni tok 2, dogovor Merkelove sa SAD i sporazum koji je “dobar za Ukrajinu”: “Razlike ostaju, ali to vam je kompromis…”

0
(Beta/Wolfgang Kumm/dpa via AP)

(Beta-AP) – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je sporazum Berlina i Vašingtona o kontroverznom gasovodu “Severni tok 2” dobar za Ukrajinu.

Vašington i Berlin su u sredu objavili da su postigli sporazum koji omogućava završetak gasovoda “Severni tok 2” bez uvođenja novih američkih sankcija Nemačkoj i Rusiji.

SAD i Nemačka su se obavezale da će osujetiti eventualni pokušaj Rusije da kao političko oružje koristi gasovod kojem se oštro protive Ukrajina i Poljska. One su danas izrazile nezadovoljstvo američko-nemačkim sporazumom, navodeći da nisu dovoljni napori preduzeti za smanjivanje ruske pretnje.

Sporazumom je predviđena podrška SAD i Nemačke Ukrajini i Poljskoj, čije teritorije gasovod zaobilazi i koje strahuju od ruskih namera.

Merkel je navela da je pred Nemačkom mnogo posla, pre svega obezbeđivanje produženja sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, zatim podrška transformaciji snabdevanja Ukrajine gorivom i obezbeđivanje protoka gasa u suprotnom smeru – od evropskih sistema za snabdevanje ka Ukrajini.

Nemačko-američki “sporazum je dobar korak koji je zahtevao spremnost obe strane na kompromis, ali on s druge strane ne prevazilazi sve razlike koje su postojale dan ranije. Razlike ostaju. Videli smo to u jučerašnjim reakcijama”, rekla je Merkel novinarima u Berlinu.

Merkel je odbacila sugestiju da je Nemačkoj Rusija važniji partner od Poljske i Ukrajine.

Vašington se dugo protivio tom projektu i pokušavao da spreči njegovu realizaciju, tvrdeći da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke sada je blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom.