Severna Makedonija dobila predsednika: Pendarovski položio zakletvu

0
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je danas zvanično stupio na dužnost.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Severna Makedonija ima dobre odnose sa svim susedima, što je, ističe, posebno važno imajuć u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što pre postala članica NATO i otpočela proces pristupanja u EU.

Inauguracija je održana u makedonskom Sobranju, a svečanosti je, pored ostalih gostiju, prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred poslanicima, članovima vlade, verskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su bili pozvani i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije prisustvovao svečanosti.

Svečanosti je prisustvovao sad već bivši predsednik Ðorđe Ivanov, kao i prethodni predsednik Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari verskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Na svečanosti su prisustvovali i bugarski predsednik Rumen Radev, albanski predsednik Ilir Meta, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos, zamenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsednika Boruta Pahora.