“Severna Koreja zaista nije testirala rakete… Osim onih, znate, manjih…”

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da Severna Koreja nije testirala rakete osim onih “manjih” u nadi da će dijalog sa tom zemljom ostati živ uprkos testiranju balističkih raketa kratkog dometa, prenosi N1.

Tramp je, kako se navodi, to izjavio u intervjuu za Foks Njuz dan nakon što je Severna Koreja lansirala dve nove balističke rakete kratkog dometa, govoreći da se “jako dobro slaže” sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

“Nisu obavili nuklearna ispitivanja. Oni zaista nisu testirali rakete osim onih, znate, manjih, što je nešto što se puno testira”, rekao je Tramp.

Lansiranje je usledilo nakon Trampovog improviziranog sastanka s Kimom na međukorejskoj granici 30. juna, tokom kojeg su se njih dvojica dogovorili o ponovnom pokretanju razgovora na radnom nivou o uklanjanju nuklearnog programa u Severnoj Koreji. Poslednji put kada je Severna Koreja u maju lansirala rakete kratkog dometa, Tramp je to takođe umanjio u očiglednom nastojanju da održi živim diplomatski proces.

Ipak, činilo se da je Trump u intervjuu upozorio Severnu Koreju na dalje provokacije. “Mislim da sa Severnom Korejom radimo jako dobro, ali to ne znači da će se to nastaviti”, poručio je.