Severna Koreja: “Pelosijeva narušava međunarodni mir i stabilnost”

0
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

(Beta-AP) – Severna Koreja optužila je predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da narušava međunarodni mir i stabilnost, optuživši je da je podsticala antisevernokorejsko raspoloženje i izazvala bes Kine tokom azijske turneje.

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon posete Tajvanu ranije ove nedelje, zbog koje je kineska vojska započela vojne vežbe.

Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije, a posete stranih zvaničnika ostrvu ocenjuje kao provokaciju.

Dok je bila u Južnoj Koreji, Pelosi je posetila pogranično područje sa Severnom Korejom i razgovarala o nuklearnom programu Severne Koreje sa predsednikom južnokorejske Skupštine Kim Jin Pjoom.

“Pelosi, koja je bila izložena salvi kritika Kine zbog narušavanja regionalnog mira i stabilnosti posetom Tajvanu, uzburkala je atmosferu i sa Severnom Korejom tokom svog boravka u Južnoj Koreji”, navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Pelosi je okarakterisana kao “najgori rušitelje međunarodnog mira i stabilnosti” i dodaje da njeno ponašanje jasno pokazuje neprijateljsku politiku SAD prema Severnoj Koreji.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime