Sever Kosova bez namirnica, Đurić kaže da su Albanci presekli kanale snabdevanja

1
Foto: Tanjug

Žitelji četiri opštine na severu Kosova nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, piše Politika.

List navodi da oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hleba.

List piše da je na severu KiM primećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je zabrinutost zbog dodatnih pritisaka Prištine na Srbe na severu Kosova i naveo da su Albanci poslednjih dana presekli kanale snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz centralne Srbije, preneo je N1.

Đurić je, u razgovoru za TV Pink, rekao da su počele da se javljaju nestašice namirnica u opštinama na severu Kosova i istakao da će Srbija naći način da dostavi robu.

Naglasio je da Priština svoje delovanje zasniva na parafiranom sporazumu od 23. februara 2012. godine prema kome je granična policija Kosova uspostavljena na prelazima Jarinje i Brnjak.

“Ta granična policija sada otima kamione i kombije sa robom, a u Kosovskoj Mitrovici nestaje roba. Mi ćemo nalaziti načine da doturimo sve što je potrebno našem narodu na KiM, Srbi ne treba da brinu”, poručio je Đurić.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je prethodno da Beograd ima plan da se povlačenjem robe izazove humanitarna katastrofa.

1 KOMENTAR

  1. Ponavlja se istorija izbjeglica iz Hrvatske…….i zavrsice na kraju kao oni!!!

Comments are closed.