Šest stvari koje treba da znate o požarima u Australiji

0
Foto: Profimedia

Ovo je šest stvari koje treba da znate o strahovitim požarima u Australiji, koji su nekoliko puta veći od onih koji su zahvatili Amazoniju prošle godine ili Kaliforniju 2018. godine, piše RTS.

Požari su do sada zahvatili više od pet miliona hektara površine, navodi AP. Razmeru vatrene stihije u Australiji možda najbolje ilustruje činjenica da su prošlogodišnji požari u Amazoniji zahvatili 900.000 hektara, dok je u Kaliforniji 2018. izgorelo 800.000 hektara.

Države Viktorija i Novi Južni Vels imaju najveći problem sa požarima, a u njima se nalaze i najveći gradovi poput Sidneja i prestonice Kanbere. Međutim, i u ostalim delovima Australije vatra je zahvatila velike površine.

Osim tragičnog gubitka najmanje 20 ljudskih života, više od 500 miliona životinja stradalo je u vatrenoj stihiji, što stručnjaci ističu da će ostaviti strahovite posledice na biodiverzitet čitavog kontinenta.

Iako su tragične scene u Australiji u žižu svetske javnosti dospele od decembra, požari su počeli još u septembru, ali su se usled izuzetno visokih temperatura od preko 45 stepeni Celzijusa i jakog vetra razbuktali u proteklih nekoliko nedelja.

Od početka požara izgorele su hiljade kuća, postrojenja, poljoprivrednih gazdinstava i drugih pomoćnih objekata, a plamen je u nekim područjim dostizao visinu od 70 metara.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa sa 74.000 volontera najveća je služba tog tipa na svetu, ali uprkos velikim naporima razmera požara je tolika da će ih biti veoma teško obuzdati sve dok ne dođe do promene vremenskih uslova.