Šest pacijenata dobilo veštačko srce

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta-AFP) – Francuska laboratorija Karma (Carmat) saopštila je danas da je veštačko srce ugradjeno do sada šest puta, kod dvoje pacijenata u Italiji i kod četvoro u Nemačkoj.

  Laboratorija je od svog osnivanja 2008, prvu prodaju veštačkog srca saopštila u julu. Tada je jednom pacijentu veštačko srce ugradio tim kardiologa u bolnici u Napulju.

  “Vrlo pozitivne povratne informacije o ugradnji veštačkog srca Aeson, kako u komercijalnom kontekstu tako i u kliničkim ispitivanjima, učvršćuju nas u uverenju da uredjaj predstavlja stvarnu alternativu transplantaciji srca”, rekao je izvršni direkor kompanije Karma Stefan Pija.

  On je dodao da se očekuje da desetak evropskih centara, uglavnom u Nemačkoj, bude komercijalno aktivno do kraja 2021. kada je reč o ugradnji veštačkog srca.

  Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.

  Ranije je navedeno da proteza ima 900 grama i da je teža od pravog srca koje ima 300 grama.

  Laboratija nije navela cenu proteze, ali su francuski mediji navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 evra, koliko košta i presadjivanje pravog srca s veoma dugim postoperativnim tokom.