Šest meseci pred izbore u Nemačkoj pada podrška CDU: Zeleni smanjuju prednost Demohrišćana

0
(Beta/AP Photo/Markus Schreiber)

(Beta) – Vodeća ličnost u bloku desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel upozorila je da jača “raspoloženje za promene” u Nemačkoj, gde ankete ukazuju da glasači gube poverenje u kancelarkinu partiju šest meseci uoči parlamentarnih izbora.

„Situacija je vrlo ozbiljna. Brojevi epidemije koronavirusom rastu, a podrška Uniji (Angele Merkel) opada“, rekao je Markus Zeder, guverner Bavarske i mogući kandidat za naslednika Angele Merkel na izborima 26. septembra.

Merkel je rekla da se neće kandidovati za peti mandat, a protivkandidat Zederu Armin Lašet, guverner Severne Rajne Vestfalije.

Po anketi, čiji je rezultat objavljen u nedeljnom listu „Bild am Zontag“, sada vladajući blok podržava 25 odsto ispitanika, malo ispred ekologa Zelenih, koji imaju podršku 23 odsto anketiranih. Socijaldemokratska partija levog centra je treća sa 17 odsto. Anketa je sprovedena među 1.447 glasača, a margina greške je do tri procentna poena.

Vladajuća grupa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i njene bavarske koalicione Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je osvojila gotovo 33 odsto glasova 2017. godine, pogođena je skandalom navodnog profitiranja poslanika od nabavke maski i frustracijom javnosti zbog sporosti vakcinacije u Nemačkoj.

Do petka je nešto više od 10 odsto stanovništva dobilo po jednu dozu antikovid vakcine, dok je 4,5 odsto dobilo obe doze.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti je prijavila 17.176 novih sučajva zaraze i 90 umrlih za jedan dan.