Šest hiljada slučajeva u jednom danu, naglis kok zaraženih: Hongkong koristi hotele i sportske objekte za trijažu pacijenata zbog preopterećenosti bolnica

0
EPA-EFE/WU HONG

(Beta-AP) – Hongkong je prijavio danas 15 preminu od koronavirusa i više od 6.000 novozaraženih, u skoku broja zaraza drugi uzastopni dan na toj kineskoj teritoriji.

Vlada Honkonga najavila je planove da ekipe iz kopnenog dela Kine izgrade jedinice za izolaciju sa 10.000 ležajeva pošto su zbog preopterećenih bolnica pacijenti morali da čekaju napolju na zimskoj hladnoći.

U prethodna 24 časa prijavljeno je 6.063 novozaraženih koronavirusom, što je neznatno manje nego prethodnog dana od 6.116, ali i dalje jedan od najvećih dnevnih brojeva novozaraženih u Hongkongu.

Hongkong je zaoštrio kontrole putovanja i poslovanja u nastojanju da suzbije novo širenje zaraze.

Predsednica lokalne vlade Keri Lam rekla je juče da će izbori za njeno mesto biti odloženi šest nedelja za 8. maj, zbog rizika za javno zdravlje.

Lam je u ponedeljak rekla da su bolnice na teritoriji Hongkonga preopterećene. Vlada je navela da će nove jedinice za izolaciju i lečenje biti izgrađene u dva kvarta.

Ekipe iz kopnene Kine imaju iskustva u brzoj izgradnji bolnica pošto su dve zgrade od 1.500 i 1.000 kreveta za 10 dana sagrađene u Vuhanu, gde je izbila zaraza korona virusa, početkom 2020. godine. Oni su takođe pretvorili 16 drugih zgrada u bolnice za izolaciju.

Lam je rekla da će njena vlada koristiti hotelske sobe, sportske objekte i novoizgrađene javne stambene zgrade za prijem pacijenata.

Direktor Uprave bolnica Toni Ko izvinio se danas u obraćanju na radiju pošto su pacijenti bili primorani da čekaju napolju. On je rekao da je većina njih smeštena unutra ili u druge objekte.