Šest godina od terorističkih napadu u Parizu: “Trojica bombaša samoubice digli su se u vazduh kod fudbalskog stadiona, koncertne hale i trga sa nekoliko restorana”

0
(Beta/AP Photo/Adrienne Surprenant)

(Beta) – U Parizu se navršava šest godina od terorističkih napada u kojima je 13. novembra 2015. godine poginulo 130 osoba i više od 400 povređeno, a francuski mediji danas navode da teroristička pretnja i dalje postoji u zemlji.

Komemoracije koje će biti održane na mestima napada i ove godine će biti simbolične i svedene na minimum, pošto je epidemija koronavirusa 2020. sprečila okupljanja.

Odavanje pošte žrtvama napada dešava se dok je u toku suđenje na kojem je nedavno svedočio bivši predsednik Francuske Fransoa Oland.

Trojica bombaša samoubice 13. novembra 2015. digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vreme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i treći ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava – 90, bilo je u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetno retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.