Ukoliko Tramp izgubi na izborima, pristup SAD pitanju Kosova će se promeniti, rekao je američki stručnjak za Balkan Danijel Server.

On je u intervjuu za portal Kosovo online rekao da bi Džozef Bajden, kao predsednik SAD, bio „predan protivnik bilo kakvim promenama granica kako bi ugodio etničkim razlikama na Balkanu i drugde“.

„Bajden će biti daleko snažniji zagovornik suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova nego što je to bio Tramp i snažno će podržati kandidaturu Srbije za pristupanje EU, kao i blisku američku saradnju s EU na Balkanu i drugde“, objasnio je Server.

Povodom predstojećeg sastanka predstavnika Prištine i Beograda u Vašingtonu, rekao je da ne veruje u najave da će se na tom sastanku diskutovati isključivo o ekonomskim pitanjima.

„Moraćemo da sačekamo i vidimo. Biće mi drago ako budu diskutovali o ekonomskim pitanjima poput uklanjanja necarinskih trgovinskih barijera i primene tehničkih sporazuma koji su već postignuti između Prištine i Beograda“, rekao je Server.

Ričard Grenel je naveo da je ideja o korekciji granica bila delo Džona Boltona. Vaš komentar?

Komentarišući izjavu Ričarda Grenela da je ideja o korekciji granica bila delo Džona Boltona, Server je rekao da „pozdravlja gospodina Grenela“ zbog prepoznavanja razgraničenja kao „loše ideje“.

„Medjutim, ova administracija nije poznata po pričanju istine. Moraćemo da pričekamo i vidimo šta će se dogoditi“, objasnio je Server.

Na pitanje može li dogovor izmedju Beograda i Prištine biti postignut do kraja ove godine, on je rekao da Grenel želi razne vrste sporazuma izmedju Beograda i Prištine.

„Medjutim, malo je verovatno da će biti postignut dogovor o međusobnom priznavanju i ulasku u UN, što su velika pitanja“, istakao je Server.

Na poitanje ukoliko Tramp izgubi na predsedničkim izborima, da li će se promeniti pristup SAD kosovskom problemu, Server je rekao: da.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.