Serija “Succession” vodi po broju televizijskih Emi nominacija, sledi “Squid Game”

0
Beta/(HBO via AP)

(Beta-AP) – Serija “Naslednici” (Succession) vodi sa 25 nominacija za ovogodišnje američke televizijske nagrade Emi, dok joj je za petama serija “Squid Game” (Igra Lignje), prva koja nije na engleskom jeziku a nominovana je za glavnu televizijsku nagradu, objavljeno je danas.

“Squid Game”, drama postavljena u Južnoj Koreji gde su siromašni protagonisti brutalnih igara dobila je nominaciju za najbolju dramu i još 13 nominacija u toj kategoriji za Emi nagrade koje će biti dodeljene u septembru.

Serija “Ted Laso” nominovana je za glavnu komičnu seriju, i ima šansu da osvoji drugu uzastopnu nagradu u toj kategoriji.

Medju drugim komičnim serijama sa velikim brojem nominacija su “Beli Lotus” (The White Lotus) koji je dobio 20 nominacija, komedije “Hacks” i “Only Murders in Building” sa po 17 nominacija u toj kategoriji i disfukncionalna tinejdžerska drama “Euforija” (Euphoria).

Zvezda “Euforije” Zendaja koja je 2020. dobila nagradu za najbolju glumicu nominovana je i ove godine.

Za najbolju dramsku seriju nominovani su – “Better Call Saul”; “Euphoria”; “Ozark”‘; “Severance”; “Squid Game”‘; “Stranger Things”‘; “Succession”‘; “Yellowjackets”.

Medju nominovanim za najbolju komičnu seriju su pored serije “Ted Lasso” izmedju ostalih i “Hacks”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Onlu Murders in the Building”.

Za najbolju glumicu u komičnoj seriji su nominovane Rejčel Borsahan (Rachel Broshahan), Kvinta Branson (Quinta Brunson), Keli Kuko (Kaley Cuco), El Fening (Elle Fanning), Isa Re (Issa Rae), Džin Smart (Jean Smart).

Za najboljeg glumca u komičnoj seriji su nominovani Donald Glover, Bil Hejder (Bill Hader), Nikolas Holt (Nicholas), Džejson Sudekis (Jason Sudeikis), Stiv Martin (Steve), Martin Šort (Short).

U dramskoj seriji za najboljeg glumca nominovani su Džejson Bejtman (Jason Bateman), Brajan Koks (Brian Cox), Li Džang-dže (Lee Jung-jae), Bob Odernkirk, Adam Skot (Scott) i Džeremi Strong (Jeremy).

Za najbolje glumice u dramskoj seriji nominovane su Džodi Komer (Jodie Comer), Lora Lini (Laura Linney), Melani Linski (Melanie Lynskey), Sandra O (Oh), Riz Viterspun (Reese Whitherspoon), Zendaja (Zendaya).

Predsednik Televizijske akademije koja dodeljuje nagrade Frank Šerman rekao je na početku objavljivanja nominacija da je ove godine konkurisao rekordan broj serija, što označava da je njihova produkcija na maksimumu posle drastičnog smanjenja za vreme pandemije.

Emi nagradama nekada su dominirale televizijske mreže, zatim kablovske mreže a sa porastom broja striming servisa menja se ravnoteža i možda i same nagrade.

Serija “Kruna” (The Crown) koja je dominirala nagradama 2021. godine nije emitovana u okviru dozvoljenog roka za konkurisanje i preskače ovu godinu.

Ceremonija dodela nagrada Emi biće održana 12. septembra i biće emitovana na televiziji En-Bi-Si (NBC), a tek treba da bude objavljeno ko će biti domaćin večeri.