Serija problema sa flotom aviona nemačke vlade: Ministar spoljnih poslova Haiko Mas četvrti put doživeo neprijatnost prilikom službenog putovanja

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas morao je zbog kvara na avionu da se prebaci u rezervni avion za Njujork. To je još jedan u seriji problema sa flotom nemačke vlade koja je pod ingerencijom Bundesvera, piše Dojče vele.

Umesto da koristi veliki Erbas A321, kako je bilo planirano, ministar je morao da napusti vojni deo aerodroma Berlin-Tegel odakle je trebalo da krene na četvorodnevno putovanje po Sjedinjenim Državama i Kanadi, i prebaci se u drugi, manji avion.

Iako je A321 već bio stigao iz baze vladinih aviona koja se nalazi u Kelnu, tehničari su otkrili kvar na mlaznjaku – jednom od najnovijih aviona vladine flote. Zato su ga preventivno parkirali i zabranili let.

To je četvrti put za pola godine da taj ministar ima problema s poslovnim putovanjima u inostranstvo. Sredinom maja Haiko Mas je zbog problema sa avionom u svoju prvu posetu Bugarskoj kao ministar spoljnih poslova stigao sa kašnjenjem od oko 70 minuta.

Krajem februara, na kraju posete Maliju, Mas je u prestonici Bamako morao da čeka 20 sati na drugi avion, pošto je sa letilicom sa kojom je stigao bilo problema.

Početkom aprila, prilikom sletanja u Njujork, na avionu je pukla guma: morao je da čeka više od sat vremena u avionu A340 i tako propusti početak neformalnog sastanka Saveta bezbednosti UN.

Mediji ističu da je pre te serija nezgoda, gotovo godinu dana leteo oko 300.000 kilometara bez ikakvih problema.

Međutim, slične probleme imao je i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, drugi ministri, kao i kancelarka Angela Merkel, koja novembra 2018. zbog kvara na letilici nije na vreme stigla na sastanak G-20 u Buenos Ajresu. Nemačka vlada je u međuvremenu naručila tri nova aviona za duge relacije.