Pentagon je potvrdio da je u toku najnovija runda napada na 36 ciljeva na 13 lokacija u Jemenu, prenosi RTS.

U saopštenju koje je objavila američka Centralna komanda kaže se da su zajedničku operaciju pokrenule „po naređenju njihovih vlada, vojske Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Holandije i Novog Zelanda“.

„Ovi precizni udari imaju za cilj da poremete i degradiraju sposobnosti koje Huti koriste da ugroze globalnu trgovinu i živote nedužnih pomoraca i predstavljaju odgovor na niz ilegalnih, opasnih i destabilizujućih akcija“, nastavlja se u saopštenju.

O najnovijim udarima u Jemenu glasio se i američki ministar odbrane Lojd Ostin.

„Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku Hutima da će nastaviti da snose posledice ako ne okončaju svoje ilegalne napade na međunarodne brodove“, naveo je Ostin u saopštenju i dodao da neće oklevati da brane živote i slobodan tok trgovine u jednom od najplovnijih puteva na svetu, u Crvenom moru.

SAD su u petak i subotu izvele udare u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih sa iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije i milicijama koje podržavaju, pri čemu je navodno ubijeno skoro 40 ljudi.

SAD su ove napade pokrenule iz odmazde nakon što su tri američka vojnika ubijena u američkoj vojnoj bazi u Jordanu.

Britanski premijer spoljnih poslova Dejvid Kameron, osvrćući se na treću seriju napada na Jemen, izjavio je da teror Huta na Crvenom moru mora „biti zaustavljen“, prenosi Gardijan.

„Upozoravali smo Hute iznova i iznova. Njihove nepromišljene akcije dovode u opasnost nevine živote, ugrožavaju slobodu plovidbe i destabilizuju region. Napadi Huta zato moraju prestati“, napisao je on na društvenoj mreži X.

Naravno, veoma brzo usledio je i odgovor Irana, države pokrovitelja Huta. Iz Teherana tvrde kako su američki i britanski napadi na ciljeve Huta u Jemena suprotne tvrdnjama tih zemalja da žele da izbegnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku. U saopštenju ministra spoljnih poslova Nasera Kanania dodaje se i da SAD i Velika Britanija „podstiču haos, nered, nesigurnost i nestabilnost“ u regionu podržavajući Izrael, prenosi BBC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.