Serija eksplozija odjeknula u Odesi: “Napadnuti smo iz vazduha…”

0
EPA-EFE/SEDAT SUNA

(Beta-AFP) – Serija eksplozija odjeknula je jutros u Odesi, glavnoj ukrajinskoj luci na Crnom moru, prenosi izveštač agencije Frans pres.

Od eksplozija koje su se čule oko 6.00 ujutro, videla su se najmanje tri stuba crnog dima i plamen, kako izgleda, u industrijskoj zoni.

Žena zaposlena u hotelu u centru grada rekla je da je čula avion ali vojnik blizu mesta jednog od udara rekao je da se radi o raketi ili projektilu.

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je na svom Telegram nalogu “Odesa je napadnuta iz vazduha. Prijavljeni su požari u nekim zonama. Deo raketa je oborila protivvazdušna odbrana. Preporučeno je zatvoriti prozore”.

Istorijski grad Odesa na jugozapadu Ukrajine ima strateški značaj, ima najveću luku u zemlji i omogućuje pristup Crnom moru.

Ruske snage zauzele su celu istočnu stranu od poluostrva Krima koje je Moskva pripojila 2014.godine, do proruskih separatističkih republika Donjeck i Lugansk u regionu Dombas, sa izuzetkom dela grada Marijupolja, gde nailaze na otpor ukrajinske vojske.