SEOS: “Rio Tinto i Behtel rade na projektu za prečišćivanje otpadnih voda za projekat Jadar”

0
EPA-EFE/MICK TSIKAS

(Beta) – Savez ekoloških organizacije Srbije (SEOS) objavio je danas i-mejl prepiske, za koje tvrde da su “pokušaj kompanija ‘Rio Tinto’ i ‘Behtel'” da pronađu partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda za projekat “Jadar”.

U snimcima ekrana koje je SEOS dostavio u saopštenju, može se videti da se i-mejl prepiska odvijala u ponedeljak, 8. avgusta 2022, ali su imena učesnika te prepiske zatamnjena.

Na tim fotografijama se ne može videti kome je mejl poslat, ali se vidi da je došao sa adrese nekog zaposlenog u “Behtelu”, kao i da je tema razgovora projekat “Jadar” kod Loznice i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

SEOS navodi i da se na sajtu Rio Tinta nalazi “jasan argument za tvrdnju da projekat Jadar nije ugašen, a naročito nije mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak”.

“Imajući u vidu izjave u medijima pojedinih političkih figura izuzetno bliskih predstavnicima izvršne vlasti koje kažu da su za nastavak projekta, očigledno je da nas vlast gura u ruke onih kompanija za koje sama kaže da se bave korupcijom i podmićivanjem”, navodi se u saopštenju.