Senke nad Balkanom: Da li je Krojač izmišljen lik? I zašto je on važan za razumevanje Mustafe Golubića – Poklon knjiga uz Nedeljnik

0

Solunski proces se na više mesta pominje u “Senkama nad Balkanom”. Prvi put kada se (u prvoj sezoni) Mustafa sretne sa Milanom Krojačem, šefom jataganmalskih bandi, koga tumači Nenad Jezdić. Krojač je fiktivni lik, izmišljen za potrebe serije, ali istorijska pozadina njegovog lika je utemeljena na istorijskim činjenicama. Naime, Krojačev lik je sublimacija svih onih Mustafinih saboraca, živih i mrtvih, koji su sa njim delili bojno polje i sav čemer rata, ali i njegove ideale o pravdi i slobodi. Krojač je tipični komita, dakle, pripadnik elitnih jedinica sprske vojske u Velikom ratu, učesnik svih značajnih borbi, prekaljen, disciplinovan, iskusan, ali i gorak i razočaran čovek. Razlog tome je činjenica da država za koju su se on i njegovi komite i četnici borili nije bila ono što su oni zamišljali dok su krvarili za njeno oslobođenje.

*Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” koja se na poklon dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

Ovo je prva od pet knjiga iz poklon edicije “Senke nad Balkanom” koje će čitaoci Nedeljnika dobijati u narednim nedeljama

ČITAJTE NOVOGODIŠNJI DVOBROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET.

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. januara