Senatorka Minesote Ejmi Klobučar objavila je da se neće naći među imenima koja se razmatraju kao mogući potpredsednici Džozefu Bajdenu, demokratskom kandidatu u trci za predsednika SAD, piše Njujork tajms.

Klobučar, koja je i sama pokušavala da se nametne kao predsednički kandidat, a onda odlučila da podrži Bajdena, kaže da ga je pozvala u sredu veče i rekla mu da treba da izabere ženu afroameričkog porekla za svoju potpredsednicu. Klobučar, veteran Senata, imala je izuzetan odnos sa Bajdenom i bila je jedan od favorita značajnog broja pristalica i donatora. Ali, sve se promenilo otkako je ubijen Džordž Flojd, koga je usmrtila policija Minesote, u njenoj državi. Smrt je pokrenula masivne proteste širom zemlje, i dovela do ponovnog preispitivanja njene karijere kao lokalnog tužioca u Mineapolisu.

„Posle onoga što sam videla u svojoj državi i ono što sam videla širom zemlje, ovo je istorijski trenutak i Amerika mora da iskoristi momenat“, rekla je. „Iskreno verujem, kao što sam rekla Bajdenu, da je ovo trenutak kada treba izabrati ženu druge boje kože za tu poziciju.“

Bajden je u četvrtak na Tviteru pohvalio Klobučar i opisao je kao ključnog saveznika u političkoj trci u kojoj treba pobediti Donalda Trampa na izborima u novembru.

Bajden se obavezao da će postaviti ženu za svog potpredsednika tokom debate sa senatorom Bernijem Sandersonom 15. marta. Odbor za pretragu njegovog tima je kontaktirao desetine žena, a biografije osam ili devet njih se intenzivno proverava, kažu osobe bliske njegovom timu.

Senatorka Kalifornije Kamala Heris, koja se takođe kandidovala u početku protiv Bajdena, jedina je crna žena u Senatu, i važi kao izuzetno jak kandidat za mesto potpredsednice SAD. Još nekoliko drugih Afroamerikanki se razmatra za mesto potpredsednice SAD, uključujući dve čije su se pozicije pojačale tokom ovih protesta i sve glasnijih poziva da mesto bude rezervisano za crnkinju. U pitanju su Val Demings sa Floride i gradonačelnica Atlante Kiša Lens Botoms. Bajden takođe razmatra Suzan Rajs, bivšu savetnicu za nacionalnu bezbednost Baraka Obame, tvrdi izvor lista.

Klobučar je stalno bila proveravana, ali nakon događaja u Minesoti, ona je rekla da treba priznati da je njena situacija iz prošlosti otežala Bajdenu, s obzirom na to koliko se protest Black Lives Matter proširio. Kao okružni tužiac u Henepin okrugu, koji obuhvata Mineapolis, Klobučar je pre 20 godina stekla reputaciju koja se danas ne uklapa u modernu Demokratsku stranku. Iako je pobijala kritike da nije uspela da procesuira policijsko kršenje zakona u to vreme, njena karijera bi bila pomno ispitivana tokom predsedničke kampanje i verovatno bi predstavljala veliku glavobolju za Bajdenovu kampanju.

Izjava Klobučar da potpredsednica treba da bude crnkinja stavila je u nezgodan položaj senatorku Elizabet Voren iz Masačusetsa, najistaknutijeg belog kandidata. Ostale bele kandidatkinje koje se razmatraju su senatorka Temi Boldvin iz Viskonsina, guvernerka Grečen Vitmer iz Mičigena i guvernerka Đina Rejmondo sa Roud Ajlenda.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.