Senat Univerziteta u Beogradu: “Bez poništenja odluke o doktoratu Siniše Malog dok traje postupak”

0
Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

Senat Univerziteta u Beogradu odbacio je danas zahtev advokatske kancelarije Siniše Malog da se poništi odluka tog tela o poništavanju doktorske disertacije aktuelnog ministra finansija.

Zahtev advokatske kancelarije Siniše Malog da se poništi odluka o poništavanju doktorske disertacije, koja je doneta na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, odbačen je kao “nedozvoljen”, uz obrazloženje da se čeka odluka Odbora, a da pre toga treba da se izjasni Fakultet organizacionih nauka.

Rektorka Ivanka Popović je rekla da je Upravni sud ranije poništio odluku Odbora i da je vratio postupak na ponovno odlučivanje, a da, dok se postupak po zahtevu Upravnog suda ne završi, nema mogućnosti da se raspravlja o poništavanju odluke o poništavanju doktorske disertacije Siniše Malog.

Popovićeva je navela da je u pitanju “administrativna stvar” i da veruje da će se u razumnom roku rešiti.

“Univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku tražio je od Fakulteta organizacionih nauka da se izjasni, a kada stigne odgovor Odbor će se izjasniti i uputiti svoj odgovor sudu. Onda ćemo videti da dođe i to pitanje na dnevni red, u skladu sa propisanim rokovima i da Senat ima elemente na osnovu kojih može da donese odluku”, rekla je Popovićeva novinarima posle sednice Senata.

Na pitanje kako komentariše to što joj je završen rektorski mandat, kao i ranije prorektorski, a da pitanje o diplomi Siniše Malog nije završeno, Popović je istakla da joj je žao što određene stvari ne uspevamo efikasnije da rešimo, ali da imajući u vidu da pravna procedura dozvoljava mogućnosti da se stvari prolongiraju, veruje da će se ta priča nastaviti.

“Odluka Upravnog suda se odnosila na administrativni postupak, ali nije ušla u domen toga da doktorska disertacija nije plagijat. Odluka suda govori o proceduralnim pitanjima, a ne o suštini doktorske disertacije i to nije zanemarljivo”, objasnila je Popovićeva.