Senat SAD označio Putina kao ratnog zločinca: “Neće moći da izbegne odgovornost za ono što je uradio ukrajinskom narodu”

0
EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin označava kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini, prenosi Rojters.

Predlagač rezolucije je republikanac Lindzi Grejam, a podržali su je senatori obe stranke. Rezolucijom se ohrabruju Međunarodni krivični sud u Hagu i druge države da istraže ratne zločine počinjene od strane ruskih snaga tokom rata u Ukrajini.

„Svi mi u ovoj dvorani smo se udružili, sa demokratama i republikancima, da kažemo da Vladimir Putin ne može da izbegne odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom“, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Rusija svoje akcije naziva “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacizaciju” Ukrajine. Putin je tu zemlju nazvao i američkom kolonijom sa marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti.

Takođe, Kremlj je sinoć uveo sankcije američkom predsedniku Džozef Bajdenu, zbog čega mu je zabranjen ulazak na teritoriju Rusije.