Suđenje u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa u Senatu u je ušlo u novu fazu – pitanja senatara koji imaju ulogu porotnika.

Senatori imaju dva dana, po osam sati, da postavljaju pitanja Trampovom pravnom timu i demokratama iz Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužioca, na suđenju na kojem je Tramp optužen za zloupotrebu položaja, zbog zahteva Ukrajini da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju, piše Glas Amerike.

Senatori prosleđuju pitanja, u pisanoj formi, predsedavajućem, glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu koji ih čita naglas.

Demokratski senatori su u svojim pitanjima dovodili u sumnju verodostojnost Trampove odbrane, i pitali da li se može doneti fer odluka na suđenju bez svedoka, među kojima bi bio i bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

„Kratak odgovor na to pitanje je NE, ne možete imati fer suđenje bez svedoka. A kada imate svedoka tako važnog kao što je Džon Bolton, koji direktno govori o najozbiljnijem prestupu predsednika Trampa a izrazio je spremnost da dođe i svedoči, a vi ga odbijete, onda je to u suprotnosti sa pojmom nepristrasnog porotnika“, rekao je vodeći demokrata u procesu opoziva Adam Šif, u odgovoru na pitanje lidera demokrata Čaka Šumera.

Republikanski senatori su, u svojim pitanjima, pokušali da potkrepe tvrdnje Trampovog tima da predsednik nije počinio prestup zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan, čak i ako su Boltonove tvrdnje o Trampovoj politici prema Ukrajini tačne.

Republikanci su Trampovim advokatima postavljali i pitanja čiji cilj je bio da se senatori ubede da je proces opoziva u Predstavničkom domu bio nelegitiman od početka.

U petak rasprava o svedocima

Rasprava o tome da li će na suđenju, na kojem se odlučuje o Trampovoj smeni, biti pozvani svedoci i podneti novi dokazi, uslediće u petak nakon pitanja senatora.

Demokrate insistiraju na tome, a posebno žele da čuju svedočenje Džona Boltona.

Bela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži „značajan broj poverljivih informacija“ i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

U pismu, koje je Savet za nacionalnu bezbednost uputio Boltonovom advokatu, navodi se da rukopis sadrži neke informacije koje se smatraju službenom tajnom, prenosi agencija Rojters.

Tramp je u sredu oštro kritikovao svog bivšeg savetnika na Tviteru.

Napisao je da ga je Bolton molio da mu nađe posao koji Senat ne mora da odobri i dodao da bi do sada izbio šesti svetski rat da je slušao njegove savete.

Bolton je položaj savetnika za nacionalnu bezbednost napustio u septembru. Rekao je da je podneo ostavku, dok je Tramp naveo da je otpušten.

Bez obzira na odluku o svedocima, očekuje se da Tramp bude oslobođen, s obzirom na to da je na odluku o njegovoj smeni potrebna dvotrećinska većina, a većinu u Senatu imaju republikanci. Ni jedan republikanski senator do sada nije podržao Trampovu smenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.