Seminar društveno-humanističkih nauka zvanično prekinuo saradnju sa “Petnicom”: “Očekivali smo istinske promene, ne kozmetičko doterivanje dokumentacije…”

0
Foto: Igor Pavićević

Interdisciplinarni seminar društveno-humanističkih nauka koji se održavao pri IS “Petnica” zvanično je prekinulo saradnju sa ovom istraživačkom stanicom. U saopštenju koje je objavljeno na instagram nalogu ovog seminara, kao razlog je navedeno neadekvatni odgovor i reakcija rukovodstva Petnice na nedavno otkriće slučajeva seksualnog uznemiravanja koje se odvijalo u istraživačkoj stanici.

“Nakon dužeg razmatranja, savetovanja i preispitivanja, kolektiv seminara DRH doneo je odluku o kompletnom povlačenju iz Istraživačke stanice Petnice.

Petnica je mesto koje je godinama obrazovalo generacije mladih ljudi i kao takva ima neverovatnu vrednost u našim životima. Međutim, upravo je ta “neverovatnost” ono što Stanicu štiti i održava decenijama, propuštajući unutra opasne sistemske manjakovsti čije se rešavanje neće desiti kozmetičkim doterivanjem dokumentacije, već suočavanjem sa potrebom za velikim promenama.

Apel za reforme izražen kroz listu zahteva i razgovora sa Upravom u proteklih nekoliko meseci bio je pokušaj za radikalnim rezovima, umesto kojih smo se susreli sa ignorisanjem odluka, netačnim informacijama i neverovatnom sporošću u delanju, zbog kojeg smatramo da suštinu i razmere problema ne interpretiramo ni blizu na isti način.

DRH kao seminar koji svoje polaznice i polaznike uči određenim vrednostima, ne može da nastavi rad u okviru institucije koja te vrednosti ne prioritizuje ili ih potpuno zanemaruje.

Stoga seminar DRH zvanično prekida saradnju sa istraživačkom stanicom Petnicom i ističe svoj poslednji protest protiv ignorisanja nasilja, navodi se u saopštenju koje je potpisalo rukovodstvo I saradništvo seminara društveno-humanističkih nauka.