Šema za prevaru firmi na koju niko ne reaguje: Marketinška agencija ponovo šalje uplatnice za upis u “privredni-registar”, APR kaže da nemaju veze s njima

0

Agencija za privredne registre pre nekoliko dana ponovo je upozorila firme da nemaju obavezu upisa u registar portala “Privredni-registar.rs”, jer to nije zvaničan registar APR-a, već je reč isključivo o komercijalnoj ponudi za oglašavanje.

APR se ponovo oglasio tim povodom zbog obraćanja velikog broja privrednih subjekata koji su dobili dopise “Privrednog-registra.rs” kojima se pozivaju da se upišu u taj registar koji ne vodi APR.

Iz APR-a su naglasili da primaoci tih dopisa nemaju nikakvu zakonsku obavezu registracije na tom portalu, jer je u pitanju ponuda koja ima isključivo komercijalnu svrhu oglašavanja za račun privrednog društva “Digitalna platforma d.o.o. Beograd-Novi Beograd” koje osnovano 14. februara 2020. godine i registrovano za delatnost istraživanja tržišta i ispitivanje javnog mnjenja.

“Na uplatnicama priloženim uz dopis ovog privrednog društva odštampan je iznos od 4.500 dinara, uz obaveštenje da će naknada za upis u “Privredni-registar.rs” biti uvećana na iznos od 15.000 dinara, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra 2020. godine”, upozoravaju u APR-u.

Mnogi vlasnici firmi se osećaju prevarano i ukazuju na krivično delo opisano u Krivičnom zakonu, u članu 208, prema kojem su za ovakvu radnju zaprećene i novčana i zatvorska kazna.

“Ako primaoca dopisa dovedete u zabludu (ili održite u njoj) da je pošiljalac neki državni organ, i tako ga navedete da vam, na štetu svoje imovine, nešto plati – činite krivično delo prevare iz čl. 208 KZ RS”, napisao je Zoran Čičak na Tviteru.

“U ovom slučaju, izraz ‘registar’ je iskorišćen za dovođenje u zabludu”, primetio je Čičak.

U Krivičnim zakonu se navodi: “Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom”.