Selaković u Parizu: “Sećanje na kraljeve Petra i Aleksandra sačuvao je ovaj spomenik. Ideološki neistomišljenici i okupatori uništili su sve spomenike srpskim kraljevima u Srbiji…”

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Parizu položio venac na spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karađordjeviću, navodeći da je za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj.

Selaković je rekao da o tome ne svedoči samo istorijsko savezništvo, već i savremeni odnosi dve države, uz ocenu da su oni “u poletu i razvoju”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da je sećanje na kraljeve Petra i Aleksandra u drugoj polovini 20. veka čuvao “upravo taj spomenik u Francuskoj, jer su pre toga ideološki neistomišljenici i okupatori uništili sve spomenike” srpskim kraljevima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

“Svaki Srbin, kada dolazi u Pariz, pored toga što će posetiti Luvr i Trijumfalnu kapiju, treba da dodje ovde u 16. arondisman i da poseti ovaj spomenik na kojem su prikazani veliki viteški kraljevi Petar i Aleksandar Karadjordjević i njihov veliki saborac, peti srpski vojvoda i veliki dobrotvor srpskih vojnika i naroda, maršal Franše d’Epere”, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo da Beograd čuva sećanje na savezništvo iz Prvog svetskog rata Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji je obnovljen pre nekoliko godina, i čijem je ponovnom otkrivanju prisustvovao predsednik Emanuel Makron sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da Srbija i Francuska imaju “ozbiljnu ekonomsku i vojno-tehničku saradnju” i da će “tek razvijati saradnju na kulturnom planu i planu obrazovanja”, navodi se.

1 KOMENTAR

  1. Неистомишљеници, а коалициони партнери. Интересантно.

Comments are closed.