Selaković sa Eskobarom i Lajčakom: “Srbija spremna za nastavak dijaloga”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da su “mir i stabilnost najviši državni interes, i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Kosovom”, u razgovoru sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, prenosi N1.

Selaković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, istakao da je Srbija čvrsto na putu evrointegracija, da je u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, te da se nada da će takvo opredeljenje biti i valorizovano otvaranjem pregovaračkih klastera.

Sagovornici su razmotrili niz regionalnih pitanja, a Selaković je istakao da je Srbija dosledna u nemešanju u unutrašnja pitanja susednih država i čvrsta u stavu da je sve nesuglasice potrebno rešavati demokratskim političkim dijalogom.

Selaković je dodao da je Beograd ispunio gotovo sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni skoro devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar je sagovornicima zahvalio na ličnom angažovanju u tom procesu, ali i upozorio na opasnost od stalnih nastojanja Prištine da jednostranim potezima obesmisli dijalog i destabilizuje region.

Posebno se osvrnuvši na pitanje organizovanja predstojećih izbora u Srbiji na području Kosova i Metohije, Selaković je naglasio značaj prioritetnog rešavanja tog pitanja, podsetivši da su u protekle dve decenije svi izborni ciklusi koje je organizovao Beograd bili sprovedeni i na teritoriji naše južne pokrajine uz asistenciju OEBS.