Selaković o sutrašnjem satanku Vučića i Kurtija u Briselu: “Videćemo šta će biti, ne mogu da predvidim”

2
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da ne može da predvidi šta će se dogoditi na sutrašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, te naglasio da je Beograd posvećen tom dijalogu.

Selaković je za Televiziju Prva ukazao da na prethodnom sastanku “nije bilo ni trunke konstruktivnosti” Prištine dok su se evropski zvaničnici korektno ponašali.

“Videćemo šta će biti, ne mogu da predvidim”, rekao je on podsetivši da Beograd ostaje posvećen dijalogu s Prištinom.

Selaković je napomenuo i da je dijalog s Prištinom za Beograd najvažnije pitanje.

Prema njegovim rečima, Beograd ostaje privržen i očekivanjima da će EU biti garant Briselskog sporazuma i u delu primene dogovorenog.

On je u tom kontekstu rekao da je danas 3.011 dana od kada je po Briselskom sporazumu trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština, a to Priština nije uradila.

Selaković je ponovio i da Priština nije ispunila ništa iz do sada dogovorenog a Beograd sve.

Upitan o eventualnoj promeni stava Grčke po pitanju nezavisnosti Kosova, on je rekao da “želi da veruje” da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova.

Selaković je rekao i da u susretima s grčkim zvaničnicima dobija uveravanja da do toga neće doći, ali i ocenio da se po nekim potezima Atine mogu videti drugačije (namere).

On je rekao da Atina prima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da “podiže nivo kancelarije (Prištine) u Atini”, da se u izjavama njihovih zvaničnika navodi da situacija s Kiprom i Kosovom i Metohijom nije ista.

“Želim da verujem da do toga neće doći i boriću se i moliti Bogu da do toga ne dodje”, rekao je Selaković.

On je naveo i da su grčki i srpski narod tradicionalno prijateljski narodi a da su Srbija i Gračka pravoslavne države.

Prema njegovi rečima, Beograd će u svakom slučaju nastaviti da se bori za svoje nacionalne interese.

2 KOMENTARA

  1. Наше одлажење на “преговоре” у Брисел наличи ми на ону о “були у јагодама”. Што би рекли у Лесковац, како рече Селаковић, ће видимо шта ће да бидне овог пута. А оно, биће ништа, дупло голо. Вучић ће тамо “како му падне”, па ће опет Курти “коло да води”. Докле тако не зна се, као и код Ђекне.

  2. Selakovicu , radi nesto ozbiljno a ne samo okretanje ka Crkvi ! Biju nam decu na KiM ,povrtanici ne daju hleb ,…stalni napadi na Srbe a Kanc,za KiM i Minisitar. to ne zna medijski da priokaze u EU.

Comments are closed.