Selaković i Palmer nakon sastanka: “Dijalog jedini put za dogovor Beograda i Prištine”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)

(Beta) – Šef srpske diplomatije Nikola Selaković rekao je danas na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je podvukao da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup i rekao da će Srbija nastaviti da učestvuje u razgovorima u dobroj veri i da je spremna za nastavak dijaloga.

“Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju”, naglasio je Selaković i dodao da “aktuelna zapaljiva retorika” kosovskog premijera Aljbina Kurtija “nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga”.

Selaković je Palmeru, koji je i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Balkan, rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u proteklom periodu i ukazao da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije Evropa Nostra, na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi i izrazio zahvalnost Palmeru zbog posete manastiru Visoki Dečani i izjave u vezi sa manastirskom imovinom.

Selaković je Palmeru preneo i da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka što intenzivnijoj ekonomskoj saradnji i, u tom smislu, istakao je da unapređenje dobrosusedskih i uzajamno korisnih odnosa predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, čemu je Srbija posvećena kao svom prioritetnom strateškom opredeljenju.

On je dodao i da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije koja je, kako je naveo, opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom.

Selaković je izrazio nadu da će 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD,  u skladu s uslovima pandemije, biti adekvatno obeležena, dodajući da bi “poseta na visokom nivou bila demonstracija opredeljenosti američke strane za unapređenje odnosa” sa Srbijom.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, ministar je istakao opredeljenje za njeno intenziviranje, naročito imajući u vidu potencijale za unapređenje privrednih aktivnosti, navodi se u saopštenju.